imperiul se clatină

Mai sunt două zile până la ocuparea Wall Street. „Anarhiştii” sunt bine organizaţi şi hotărâţi. Unii au zis să ia exemplu de la prietenii noştri de peste ocean. De-abia aştept să văd: a) reacţia guvernului american în prima zi de protest; b) dacă se va dovedi un eveniment de tip Tahrir, aşa cum s-a anunţat; c) a doua reacţie a guvernului american în cazul îndeplinirii condiţiei b.
Guvernul şi Congresul sunt în următoarele săptămâni prinse cu probleme de maximă importanţă, precum adoptarea bugetului. Dacă se va declanşa o mişcare de magnitudinea revoltelor din UK, acest element destabilizator coroborat cu situaţia economică fragilă va deschide cea mai dificilă perioadă a Statelor Unite de la începerea crizei.
În privinţa mişcării „Yes We Camp” încă mă încearcă o doză de scepticism: poporul american are o tradiţie a protestelor, mai ales în ultimii 50 de ani, însă uitaţi-vă la „protestele” cuminţi şi la semn ale secolului XXI. Oamenii se strâng, ţin cartoane, scandează, dar se dau la o parte. Sau se lasă arestaţi. Ar fi ideal dacă manifestările paşnice ar fi şi eficiente, iar pentru asta trebuie să inducă şi un sentiment de teamă. Ai nevoie în primul rând de masă – ceea ce probabil se va rezolva pe 17 septembrie. Apoi, este necesar cel puţin un factor suplimentar de intimidare: acoperirea feţei, scandările agresive, aruncarea de diverse proiectile înspre forţele de ordine pentru a se păstra o distanţă. Guvernul trebuie să simtă presiunea populaţiei. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se va lăsa cu o arestare masivă şi aleatorie, iar ceilalţi manifestanţi vor face loc maşinilor de poliţie, exprimându-şi verbal nemulţumirea. Mai e şi varianta în care totul va semăna izbitor cu Bucureşti – iunie 1990, sper din suflet să nu se ajungă la astfel de orori.
Pe de altă parte, dacă această „invazie a publicului în spaţiul public” va fi lăsată în pace, are şanse mari să atingă dimensiuni greu de imaginat, iar Bank of America va contribui masiv la aceasta. Banca are nevoie de lichidităţi şi încearcă să le obţină pe toate căile. Printre altele, accelerând stiva de foreclosure, ceea ce înseamnă un nou val de cetăţeni ajunşi în stradă, iar de-acolo nu vor mai avea nimic de pierdut.
S-a vorbit zilele acestea despre solidaritatea poporului american. Mi-ar plăcea să o văd de această dată deşi, sincer, am destule motive să cred că americanului i se rupe de ceilalţi.

 

Reclame
Etichetat , , , , , , , ,

4 gânduri despre „imperiul se clatină

  1. Bidi spune:

    Nu pto fi si cu ei si impotriva lor ! Daca se revolta americanii violent e bine, dar daca se revolta violent minerii e…”oroare”. Poti sa filozofezi despre motivatiile diferite etc, dar aici era vorba despre caracterul violent / pasnic al manifestatiilor.

    Deci , hotaraste-te: ori la bal, ori la spital !

  2. Bratu spune:

    Aşa, scos din context, ai dreptate, dar stai niţel că n-ai înţeles. Cetăţenii ocupaseră Piaţa Universităţii şi se manifestau paşnic din cauză că trecuse prea puţin timp de la Revoluţie. Chiar şi aşa, au fost destui care au spus din nou „vom muri şi vom fi liberi”, deci nu au exclus o reeditare 15-22. Însă hippioţii aceia au ales o cale „occidentală”, civilizată, care s-a dovedit total ineficientă.
    Pe cealaltă parte, minerii nu au reprezentat voinţa democratică, oricât ai întinde coarda. De altfel, nu ei au iniţiat violenţele, ci jandarmii, care s-au băgat în manifestanţi în timpul nopţii şi i-au bătut zdravăn. Apoi, dacă memoria nu mă înşeală, au venit a doua zi muncitorii (!) de la două uzine, ca şi contra-manifestaţie, iar abia după aceea minerii, dar tot ca şi organism de represiune. De ce au fost aduşi minerii? Îţi recomand să cauţi documentaţie despre „Omul de Berevoieşti”, vei afla că Ceauşescu a dorit înfiinţarea unei Gărzi obediente şi uşor de manipulat. Minerii se pretau perfect pentru acest proiect, din foarte multe motive. Iliescu ştia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: