cam câtă nevoie avem de backup.

Aproape şase milioane de oameni au fost lăsaţi în întuneric de o pană majoră de curent, în sudul Statelor Unite. Două reactoare nucleare au fost oprite, iar activitatea aeroporturilor a fost suspendată. Toate acestea din cauza unui incident minor la o centrală secundară.
Nu este primul eveniment de acest fel, însă extinderea ne duce într-o nouă categorie. Trebuie să înţelegem de ce se întâmplă astfel de accidente acum. Nu este vorba de neglijenţă, ci de capacitatea unui sistem. În cazul nostru, ne apropiem de maxim.
Un spital are genereratoare de siguranţă pentru a nu îşi opri aparatele şi activitatea, mai ales în sălile de operaţie. O şcoală, un parc de distracţii, un aeroport chiar, îşi poate suspenda activitatea o perioadă, consecinţele la nivel macro-economic fiind minore.
Problema reală este legată de centralele nucleare, însă nu de reactoare, aşa cum aţi putea crede. Cunoaşteţi cu siguranţă faptul că materialul radioactiv utilizat este scos din reactor înainte de a-şi consuma în totalitate energia. Altfel, centrala în sine nu ar avea aplicabilitate practică – timpii de înjumătăţire sunt foarte lungi, iar cantitatea de energie obţinută scade drastic, sub nivelul de randament minim. Aşa apar deşeurile radioactive. Materialul uzat încă reacţionează. Din acest motiv, trebuie depozitat într-un fluid cu rol de răcire, cu flux constant. Din câte cunosc eu, se foloseşte apă industrială în acest scop.
Un colaps energetic înseamnă oprirea pompelor. Apa din depozit se evaporă complet, după care temperatura deşeurilor creşte, din cauza reacţiilor, la câteva mii de grade. În maxim 48 de ore structura cedează, are loc o explozie şi particulele radioactive sunt pulverizate în atmosferă (v. Cernobyl, Fukushima).
Număraţi centralele nucleare de pe glob, consideraţi cam tot atâtea depozite de deşeuri radioactive şi calculaţi şansele noastre de supravieţuire în cazul unor căderi majore, timp de câteva zile, în cele mai industrializate ţări de pe Glob.

Reclame
Etichetat , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: