”Lăsați Euro să moară” – Marine Le Pen

Anul acesta devine tot mai dificil pentru zona euro, în principal din cauza politicilor haotice, neunitare, care se iau mai degrabă la nivel național decât comunitar.  Se poate presupune că acestă agonie economică se va prelungi atât cât este necesar pentru a menține o oarecare stabilitate socială, și așa destul de precară. De altfel, acest status-quo trebuie să se prelungească cel puțin până la 30 septembrie – finalul anului fiscal în US.
Care este legătura cu US? După acest termen, Comisia celor 12 va trebui să publice strategia economică de reducere a cheltuielilor bugetare, cu cel puțin 1,2 trilioane de dolari în următoarea decadă. Ceea ce înseamnă că printarea nesfârșită de bani nu mai e o soluție. Desigur, cheltuielile militare vor fi păstrate în detrimentul celor sociale (din nou) și probabil planul legislativ este deja pus la punct, așa cum Patriot Act era deja scris la 9/11.
Revenind la Europa, asistăm la o degringoladă generală, o împărțire a intereselor pe linii state mari vs. state mici sau nord vs. sud. Unele protestează vehement împotriva renunțării la suveranitate, altele doresc această schimbare. În bunul spirit comunitar, se face în continuare bail-out, dar cum va reacționa comunitatea atunci când toate țările membre vor avea nevoie de bail-out? Ne vom întoarce toți cu fața către China? Băncile londoneze au făcut-o deja.
Până una-alta, cetățenii s-au cam săturat, potrivit sondajelor: Berlusconi – 22%, Merkel – 24%, Sarkozy – 20%, Zapatero a căzut prima dată în 30 de ani.
Doamna Marine Le Pen, președinte al Frontului Național, se află pe primul loc în sondaje în Franța din două motive: se opune imigrării și monedei euro, adică exact ce simte acum majoritatea din orice stat european. ”În primul rând trebuie să nu lăsăm bail-out-ul să se repete: a fost Grecia, urmează Cipru, Italia, Spania… Trebuie să facem economii, sunt cheltuieli foarte mari legate de imigranți. Costurile AME (asistență medicală de stat pentru cei fără acte) au explodat, are loc o fraudă de peste 20 de miliarde de euro și nimeni nu face nimic.” – sursa.
Nu e o surpriză, discursul naționalist are priză în aceste vremuri. Unii chiar cred că nu sunt bani pentru că vin alții și îi iau, nu pentru că aceștia sunt falși.

Etichetat , , , , , , , ,

2 gânduri despre „”Lăsați Euro să moară” – Marine Le Pen

  1. viesparul spune:

    imi place mult finalul articolului: „Unii chiar cred că nu sunt bani pentru că vin alții și îi iau, nu pentru că aceștia sunt falși.”

  2. Bratu spune:

    făceam referire, printre altele, la fiat-currency, dar dacă nu mai ai aur, așa cum s-a întâmplat recent în Austria, de unde să produci valoarea? sigur, la nivel local poate funcționa și o simplă convenție de acest gen, dar asta presupune și o economie mai ”închisă”.

Lasă un comentariu